Noen former for motorferdsel i utmark er tillatt direkte etter lov (§ 4) og forskrift (§ 2 - barmark og § 3 - snødekt mark), slik at du ikke behøver skriftlig tillatelse fra Selbu kommune, men kommunen kan likevel fastsette vilkår for transporten før du kjører. Det er ikke fritt fram for å kjøre. Ved omfattende transport skal kommunen kontaktes, slik at en kan vurdere om det må settes vilkår. Kommunen kan sette vilkår på bakgrunn av motorferdsellovens § 8, som lyder:
"Motorferdsel i utmark og vassdrag skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljø og mennesker."
Med andre ord: Selv om motorferdselloverket åpner for visse typer transport, skal også annet lovverk vurderes, som naturmangfoldloven, og en skal finnet ut hvordan transporten kan utføres samtidig som en tar hensyn til allmennhetens interesser.
Du kontakter derfor kommunen dersom du planlegger omfattende kjøring i utmark, eller om du er usikker på om du har tillatelse. Kjøringen kan kun skje slik den er definert i loven, og lokalt kan det settes vilkår om kjøretider, sesongslutt, kjøretrasé osv, for å ta hensyn til naturen. Les mer nedenfor, og under "Lovverk".
Byggetillatelse
Så lenge du har gyldig byggetillatelse, er det anledning til å kjøre oppdrag relatert til byggetillatelsen.
Du må kjenne til følgende:
- Den gjelder også håndtverkere og dugnadsfolk, men ikke ren persontransport utover dette.
- Annen transport som ikke er relatert til bygging av hytta er søknadspliktig, eller du skal bruke av turer gitt med annen dispensasjon du har fått, som tillatelse til nyttekjøring.
- Husk å ha med byggetillatelsen (eventuelt kopi eller fullmakt som viser til byggetillatelsen), i tilfelle kontroll. Det gjelder snøscootere som kjører alene, men et scooterfølge kan ha én sammen.
- Kjør samlet i følge når det er mulig, for å redusere forstyrrelser og støy.
- Følg traseer som benyttes til vanlig, så langt det er mulig.
- Du må ha grunneiers tillatelse. Dersom det er mange grunneiere, kan det være lurt å kontakte Selbu Utmarksråd.
- Kjøretidsbestemmelsene gjelder: Nattforbud og samme dato for sesongslutt som for vanlige søknader.
Det er motorferdselforskriften § 3, bokstav d, som gir denne direktehjemmelen til motorferdsel i utmark:
§ 3. Motorkjøretøy kan på vinterføre nyttes til:
(...)
d) transport av materialer, utstyr og arbeidsfolk til bygging i samsvar med byggetillatelse,
Merk: Endringer i plan- og bygningsloven har medført at mange små tiltak ikke lenger er søknadspliktige, og dermed forsvant også mange muligheter til motorferdsel.
Hva behøver du ikke varsle om?
Du behøver ikke varsle om planlagt kjøring i forbindelse med følgende, da dette vanligvis er av lite omfang, og ofte allerede kjent for kommunen, men du må kunne dokumentere grunnlaget:
- Byggetillatelse egen hytte e.l.
- Drift av turistanlegg
- Vegvedlikehold
- Kjøring til fast bopæl ikke tilknyttet veg
- Nødvendig transport av ved fra egen eiendom til fast bopel
- Transport av jaktutbytte ved jakt på elg og hjort
- I forbindelse med jordbruks- skogbruks eller reindriftsnæring (Er du kvalifisert? Se eget avsnitt nedenfor.)
Hva er omfattende kjøring kommunen bør kjenne til?
Har du behov for mer omfattende motorferdsel på direktehjemmel, skal du varsle kommunen, slik at vi kjenner til kjøringen, og for å gi deg en vurdering av kjøreområde og kjøretider ut fra nevnte § 8. Det kan være behov for hensyn til sensitive arter og brukerinteresser i enkelte områder og perioder. Vi ber spesielt om å bli varslet hvis du planlegger omfattende kjøring i forbindelse med ny anleggsvirksomhet, organiserte skikonkurranser, og lufttransport i forbindelse med vitenskapelige undersøkelser eller militære øvelser og lignende. En telefon kan i mange tilfeller være tilstrekkelig, men kart kan noen ganger være nødvendig.
Skiløyper
Kommuner, hjelpekorps, idrettslag, turlag og turistbedrifter kan preparere skiløyper uten søknad. Men send gjerne inn informasjon/kart over hvilke skiløyper dere preparerer. (Hytteforeninger og andre som vil preparere skiløyper i privat regi, må søke om dispensasjon.)
Hva er lovlig transport for jordbruks- skogbruks eller reindriftsnæring?
Motorferdsellovens § 4 bokstav c åpner for transport i jordbruks-, skogbruks- og reindriftsnæring uten søknad, men forutsetter reell næringsvirksomhet, og at næringsoppgaven viser et visst omfang av inntektsmessig betydning. En skal også eie/disponere minst 5 daa jordbruksareal og 25 daa produktivt skogsareal. Kravet til omfang gjelder også innehavere av allmenningsrettigheter for jord- og skogbruk. Eventuelle medhjelpere skal ha skriftlig kontrakt, der reellt oppdrag skal dokumenteres med opplysninger om vederlag, samt om medhjelpers transport erstatter den næringsdrivendes egen kjøring. Tjenestebytting/vennetjenester godtas ikke. Kjøring for seterdrift skal være nødvendig for næringsutøvelsen, med tilsvarende krav om dokumenterbart omfang.
Merk: Slik transport må ikke forveksles med "utmarksnæring" eller "utmarksnæring for fastboende":
- Transport i utmarksnæring for fastboende er søknadspliktig etter nasjonal forskrift § 5, første ledd, bokstav d.
- Transport i utmarksnæring (andre, ikke fastboende) er søknadspliktig etter nasjonal forskrift § 5a. "Som utmarksnæring regnes drift av utleiehytter, næringsmessig høsting av naturgoder, turist- og reiselivsnæring, leting og undersøkelse av mineralske ressurser mv., forutsatt at virksomheten er registrert i Enhetsregisteret."
Er du usikker på om du har direktehjemmel, eller om omfanget bør vurderes av kommunen, så ta kontakt.